Какво трябва да знаем при избора на автомобилни гуми?

Автомобилните гуми са допирната точка на превозното средство с пътя и затова изборът на качествени такива за вашия автомобил, е важен за безопасното ви пътуване и удоволствие от шофиране. Вземането на правилен избор е доста трудно решение за повечето хора, особено при липса на специализирани знания в областта. От cbuy.bg дават повече информация по темата.

Видове автомобилни гуми

Ще срещнете 3 вида автомобилни гуми, разработени специално от производителите за сезона, според който ще се използват. Всеки от тях е направен от материали, издържащи на положителни или отрицателни температури. Нека обърнем внимание на всеки вид поотделно и с какво се различават едни от други:

  1. Летни – при тях се взимат предвид високите температури, които се развиват през летния сезон. Пътната настилка се нагорещява и за да се постигне добро сцепление, автомобилните гуми трябва да бъдат максимално еластични. 

Дълбоките канали и скосени ръбове спомагат за движение при мокри условия, като благодарение на специфичната им шарка, водата се отвежда по-бързо. С избор на правилните гуми, автомобилът ще има по-кратък спирачен път. Препоръчва се смяна след петата им година на ползване, а при профилактика от специалист се обръща сериозно внимание на дълбочината на грайфера.

  1. Зимни – когато температурата навън се задържи под 6 градуса, е прието, че е дошъл моментът за слагането на зимния комплект. Смесите, използвани в тях, позволяват еластичност дори и в тежките зимни условия. Множеството ламели по грайфера осигуряват стабилен контакт с пътната настилка. В никакъв случай не се препоръчва използването им по време на летните месеци. Рискувате не само да ги увредите, но и да имате много по-лош контрол над вашия автомобил. 
  2. Комбинирани – това е добър избор, ако не сте от хората, които обичат да посещават често сервиз за тяхната подмяна. Въпреки че са лесно решение и удачен избор, тези всесезонни автомобилни варианти имат определени недостатъци. Не могат да се похвалят с перфектна устойчивост на пътя нито при отрицателни, нито при положителни температури. Характерни са за използване при по-умерен климат, където разликите са минимални и условията са почти еднакви целогодишно.

Как да направите правилния избор за вашия автомобил?

Изборът на автомобилни гуми обикновено е много повече от просто да си харесате определена марка или модел. Първото важно условие е да вземете предвид размера и широчината на вашите джанти.

Всеки автомобил има точна информация от завода за параметрите, които трябва да следвате. След като сте взели предвид размера и широчината, насочете вниманието си към идентификационния номер (ДОТ) и скоростния индекс.

Всеки модел има своите характеристики за икономия, ниво на шума, издръжливост при максимална скорост и килограми. Бюджетът е от основно значение и неслучайно, когато става въпрос за гуми чуваме израза “евтиното излиза скъпо”. И най-добрите системи за безопасност не биха ви помогнали, ако сцеплението с асфалта на автомобила е сведено до минимум. 

Имайте предвид, че оптималният живот на една гума е между 5-7 години, а всичко останало е компромис както с вашия живот, така и с този на автомобила ви. 

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *